Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

https://www.facebook.com/groups/lovers.of.the.mountains/

GIUSEPPE OLIVIERI VF

Olaszország, Cortina d’Ampezzo Nehézség: D
olivfokep1 Hegység, csúcs, fal:
Dolomitok, Tofana-csoport, Punta Anna 2731 m
Kiindulópont
Rifugio Dibona (2083 m)
Teljes színtkülönbség:
648 m
Mászás:
Kb. 350 m

Időtartam:
A beszállásig: 1 h
Mászás a Punta Annáig: 2 h
Lefelé: 2 h
Összesen: 5 h

Kiépítés

Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: déli
atnezoliv

 

 

 

 

 

 Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz, Dobiaccio (Toblach). Innen Cortina d’Ampezzo, majd jobbra a Passo Falzarego felé kanyarodunk, végül erről az útról jobbra letérünk a Dibona ház (Rifugio Dibona) felé vezető erdei útra.
A Dibona ház parkolójából északkeletnek indulunk a Pomedes menedékház (
Rifugio Pomedes) felé (2303 m). A ház fölött, kb. 50-100 méter szintkülönbséggel érjük el a beszállást (kb. 2380 méteren).

 

 

103.jpg100.jpg107.jpg109.jpg111.jpg

 

A túra leírása:
A parkolóból egyhangú gyaloglással jutunk föl a Pomedes házig, majd itt balra fordulunk, elhaladunk a sílift felső állomása mellett és hamarosan a beszállásnál találjuk magunkat.

 Az út meredeken, de nem túl nehéz mászással indul (B-C) hamarosan egy széles, kitett párkányra érünk, amelyen hosszan traverzálunk a gerincél felé (B).

 

KépKép

 

 

 

 

 

 

 Innen újabb felszökést követően (B) átérünk a hatalmas lefutó gerincél (amelyen a via ferrata halad) túlsó, nyugati oldalára.
Felfelé kezdünk mászni. Több sziklalépcsőt leküzdve (C) végre eljutunk az első komolyabb kihívásig.

A keskeny gerinc félelmetesen tornyosul fölénk, a ferrata pedig egyenesen a legmeredekebb keskeny élen halad föl, csaknem függőlegesen. Valójában a mászás alsó szakasza az izgalmas, különösen, hogy a szikla, amelyen lépést kell találnunk, fényesre koptatott (D). Följebb, bár továbbra is meredeken mászunk, könnyebb a terep (C-D).

 

KépKép

 

 

 

 

 

 

Kisebb pihenő után rövid, de izmos felszökés következik (D), ráismerhetünk a Sombardier féle Dolomitok könyv címlapjára.
Följebb a gerinc nyugati oldalán traverzálunk (B), majd a gerinc újabb meredek tornya következik (B-C), egy szakaszon C-D). A torony után kitett traverz (C), majd a steig egy szűk bevágásba fordul be, amelynek másik oldalán szellős kilépővel juthatunk ki (C). Innen úja meredeken fölfelé mászunk (B-C), végül egy kisebb bevágást leküzdve (B-C) fönt vagyunk a Punta Anna csúcsán.

Mászás a toronyra (C, C-D)A beszállás fölötti párkány (B)

Innen továbbindulva a Gianni Aglio úton érhetjük el a Tofana di Mezzo csúcsát, vagy leereszkedünk a Pomedes ház felé.

Lemenet:

A Punta Anna után a Pomedes 3. tornya alatti részben biztosított párkányt (B) követően balra fordulva visszatérhetünk a Pomedes házhoz, majd innen le a Dibona menedékházhoz.
A

Megjegyzés:
Jelen leírás nem tartalmazza a Tofana di Mezzo megmászását. Ha ezt tervezzük, a Gianni Aglio útnál leírtakkal kiegészítve tervezzük a túrát!
A Dolomitok egyik legnehezebb útjának tartják, bár ez a minősítés kissé túlértékelt. A D minősítést - alapul véve a modern osztrák klettersteigeket - csak néhány rövid szakasz indokolja és a kitettséget sem lehet összehasonlítani mondjuk néhány új tiroli D-s útéval. Kezdőknek azért nem való, és jó kondi is szükséges hozzá, különösen, ha a Punta Anna után nem térünk vissza a Pomedes ház érintésével a Dibona parkolójához, hanem az Aglio úton megmásszuk a Tofana di Mezzót.
A gerincél fokozottan villámcsapás-veszélyes, bizonytalan időjárás mellett ne induljunk el! Szép időben nagy forgalomra számítsunk! Víz nincs az úton, 1-2 liter szükséges
!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Rifugio Pomedes (2303 m)
Freccia nel Cielo - felső liftállomás a Tofana di Mezzo csúcsán

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, túrabot

hegyoldal.eoldal@gmail.com

 

 

A mappában található képek előnézete Tofana csoport, Dolomitok, Olaszország.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.